Debat og politik

Vi kommer til at se mere til kvinderne i Viborg Byråd i fremtiden!

Af Mette Nielsen, Socialdemokratiet

Folketingskandidat, Vestjyllands Storkreds
Byrådsmedlem, Viborg Kommune

Kvinder er generelt markant underrepræsenterede i både folketing og byråd. I Viborg er det glædeligt, at der ved valget i november er valgt 14 kvinder ud af 31 byrådsmedlemmer. TV Midt Vest har valgt at lave nogle udsendelser med alle os kvindelige politikere i Viborg Byråd. Samtlige 14 kvinder har deltaget i de fire forskellige udsendelser med følgende emner: Den skæve kønsfordeling, krænkelser, kønsroller i politik, kønskvoter i politik. Når jeg ser alle mine kvindelige politiske kollegaer og hører deres udsagn i programmerne, så bliver jeg oprigtig glad. Der er så mange dygtige, engagerede og stærke kvinder med holdninger, refleksioner, viden og kompetencer!

Fakta i Viborg Kommune er, at:

– Vi aldrig har aldrig haft en kvindelig borgmester.

– Jeg er den eneste kvinde ud af ni medlemmer i Økonomi- og Erhvervsudvalget – på trods af, at der er valgt 14 kvinder og 17 mænd til byrådet.

– Der ikke er en eneste kvinde i teknisk udvalg i denne byrådsperiode.

– Teknisk udvalg aldrig har haft en kvindelig formand.

– Der seks mænd og tre kvinder som har en formandspost i et af de politiske udvalg.

– Der er kun en kvindelig direktør i topledelsen.

– Vi har aldrig haft en kvindelig kommunaldirektør.

Jeg vil gerne understrege, at det her ikke er en kritik af de siddende mænd i jobs eller på politiske poster. De er dygtige og engagerede på hver deres måde alle sammen.

For en uges tid siden kunne man læse vores ligestillingsminister Trine Bramsen skrive på Facebook, at Danmark er nummer 32 i World Economic Froums årlige ligestillingsopgørelse. Vi må erkende, at det gør for langsomt med ligestillingen i Danmark. At der er for få kvinder i ledelse, at vi ikke har ligeløn, at kvinder bliver voldtaget og dræbt fordi de er kvinder. Første erkendelse er, at vi slet ikke er så gode til ligestilling i Danmark, som vi bilder os ind – og har gjort i mange år. Til gengæld er vi verdensmestre i i undskyldninger for, hvorfor vi ikke politisk skal tage fat om ligestillingsudfordringerne.

Det er en klar og tydelig melding fra ministeren om, at der skal ske noget på ligestillingsområdet. Og det er ikke nok, at vi finder på alle mulige undskyldninger for, hvorfor det nu er som det er. Jeg har også bemærket, at det er populært, at kvinder på fremtrædende poster ofte ikke mener, at det skal gøres noget aktivt i forhold til sikre andre kvinder på fremtrædende poster. Det har tit undret mig? Og jeg mener, at det er en af flere faktorer i forhold at fastholde en skæv balance i forhold til mænd, kvinder, ligestilling og indflydelse?

Fakta i forhold til den politiske sammensætning af udvalgene i Viborg Kommune taler for sig selv. På trods af, at der er en næsten ligelig fordeling af mænd og kvinder i Viborg Byråd, så er ligestillingen ikke slået igennem på alle niveauer – endnu. Jeg er sikker på, at der efter næste valg vil være en anden fordeling af de politiske poster. Der er valgt en del ”No bullshit kvinder” – og jeg er sikker på, at deres/vores kompetencer samlet set vil blive en magtfaktor til næste konstituering/når der fordeles poster.

Jeg er nu i gang med mit 17 år i kommunalpolitik. Og jeg mindes ikke, at der nogen siden har været en så god stemning og engagement som netop i det her byråd. Der er lyst og vilje til at finde løsninger på de udfordringer, som vi står over for. Og ja, netop det som jeg skriver her gælder for alle i byrådet – både mænd og kvinder.

 

 

Kommentarer