Silkeborg by

Tollundmanden får nyt hjem

Foto: Museum Silkeborg

Tollundmandens venstre fod er dårligt nok vendt hjem fra et flere måneder langt ophold i det sydlige Frankrig, før hele Tollundmanden skal flyttes. Denne gang skyldes det, at han skal have en ny montre, doneret af Augustinus Fonden og Norlys Vækstpulje.

Tollundmanden skal have ny montre. Den 30 år gamle montre, han er udstillet i, er efterhånden udtjent og lader en del tilbage at ønske hvad angår sikkerhed og klimastyring. Montren er f.eks. ikke tæt og det betyder ikke alene, at edderkopper og alskens kravl kan komme ind, men også, at det er svært at styre luftfugtigheden. Derfor bliver der nu fremstillet en speciel sikkerhedsmontre til ham, således at vi vil kunne passe godt på ham langt ind i fremtiden, samtidig med at vi kan vise ham frem på Museum Silkeborg.

Det er dog hverken billigt eller nogen simpel sag at fremstille en sådan højsikret, klimastyret montre til Tollundmanden. Der er både tale om solidt kram og avanceret teknik – skræddersyet forstås. Derfor er det også kun takket være bevillinger fra Augustinus Fonden og fra Norlys Vækstpulje, at det er muligt for Museum Silkeborg, at give Tollundmanden denne opgradering. 

Tollundmanden har været udstillet i den nuværende montre siden 1990/91. I de mellemliggende godt 30 år, har hundredtusindvis af besøgende kunnet betragte Tollundmanden igennem montrens glas – holdt på afstand, men samtidig så tæt på, at man kunne møde ham ansigt til ansigt. Den nye montre skal på samme måde muliggøre mødet, samtidig med at den skærmer det unikke fund for tidens langsomt gnavende tand, hærværk og tyveri. På Museum Silkeborg er vi virkelig taknemmelige for, at Augustinus Fonden og Norlys Vækstpulje på denne måde gør det muligt at sikre dette verdens bedst bevarede oldtidsansigt. 

En lille ulempe ved projektet er der dog. Skiftet til den nye montre vil betyde, at Tollundmanden, fra d. 7. – 28. november ikke vil være udstillet på den sædvanlige måde, på den sædvanlige plads. Skiftet kræver både en afmontering af den nuværende montre og en lettere ombygning af Tollundmandens rum. Mens ombygningen og skiftet foregår, vil kun Tollundmandens hoved være udstillet i jernalderudstillingen. Det er derfor nu, frem til og med d. 6. november man, for sidste gang, har chancen for at se Tollundmanden som han har været udstillet en menneskealder. 

Vi glæder os til, til december, at kunne præsentere Tollundmanden i sin nye montre.

Kommentarer