Samfund

Stop Madspild Silkeborg vinder Sundhedsprisen 2022

Foto: Silkeborg kommune

Årets Sundhedspris går til foreningen Stop Madspild Silkeborg. Prisen blev overrakt onsdag 30. november i JYSK Arena i pausen til en BSH-håndboldkamp

Sundhedsprisen går hvert år til en frivillig, en forening, et værested, en virksomhed eller en institution, der skaber sundhed, fællesskab og trivsel i hverdagen for andre i kommunen.

Årets vinder, Stop Madspild Silkeborg, er en non-profit forening, der indsamler overskudsfødevarer og fordeler dem til økonomisk trængte borgere i kommunen.

– Vi er i gang alle ugens dage, hele året rundt. I Silkeborg kommer der omkring 100 ‘kunder’, hver gang vi er ude, mens der i Kjellerup kommer lidt færre end det. Vi laver aftaler med lokale købmænd, supermarkeder og grossister om at aftage deres overskud af spiselige fødevarer og distribuere det på steder i kommunen, hvor de socialt dårligst stillede mennesker bor og færdes, fortæller Sven Petersen, formand for Stop Madspild Silkeborg.

En hjælpende hånd i hverdagen

Stop Madspild Silkeborg modtager årets Sundhedspris, da de gør et stort arbejde, der især er relevant for tiden med de stigende priser på fødevarer.

– Foreningen hjælper økonomisk trængte mennesker og giver dem en hjælpende hånd i en tid, hvor pengene ikke rækker så langt, som de plejer. Oven i det giver de en hjælpende hånd til miljøet ved at udnytte fødevarer i overskud. Så deres tilbud taler ind i nogle helt aktuelle udfordringer, siger Steen Vindum, formand for Sundheds- og Nærhedsudvalget i Silkeborg Kommune.

– Vi er meget taknemmelige for prisen. Vi betragter den som en anerkendelse af vores indsats for at mindske det alt for store madspild, at hjælpe økonomisk trængte borgere og at inkludere og skabe fællesskaber. Vi ser også prisen som en anerkendelse af vores købmænds velvilje til at donere de varer, som ligger til grund for vores virke, forklarer Sven Petersen.

Med prisen følger 10.000 kroner, der skal bruges som belønning til de cirka 90 frivillige i Stop Madspild Silkeborg som et skulderklap for deres store indsats.

Mange stærke kandidater

Det har ikke været nemt at udvælge én vinder, da er foregår mange gode indsatser, som alle fortjener at blive anerkendt for deres vigtige tiltag, der styrker sundheden i kommunen på hver sin måde.

Siden prisen blev uddelt første gang i 2007, har der været stor diversitet i vindere, heriblandt Rosengårdscenterets frivillige, selvhjælpsgrupperne ’Pårørende til demensramte’, Mænds Mødesteder, Hjertemotion, Bydelsmødre, BROEN, Silkeborg Roklubs Handicapforening, Trivselsgrupperne i Selvhjælp Silkeborg, Danfoss og Norde Skole.

Kommentarer