Erhverv

Grøn skattereform baner vejen for langtidsholdbare klimaafgifter

Finansminister Nicolai Wammen og skatteminister Morten Bødskov præsenterede i dag tirsdag den 8. december aftalen om den grønne skattereform.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Konservative har netop indgået en aftale om Grøn skattereform. En aftale, som lægger sporene ud til klimaafgifter på en ansvarlig måde, ifølge FH’s formand.

”Det er rigtig godt, at der er indgået en bred politisk aftale, som baner vejen for højere klimaafgifter. Jeg synes, man rammer en god balance mellem at sende et stærkt signal om højere afgifter og samtidig tage hensyn til den aktuelle økonomiske situation,” siger FH’s formand, Lizette Risgaard.

Ekspertgruppe skal tage hensyn til uligheden og arbejdspladser

Med aftalen nedsættes der en ekspertgruppe, der i løbet af de to kommende år skal udarbejde forslag til en ensartet CO2-afgift. Forslaget skal bl.a. være provenuneutralt og tage højde for lækage og social balance. FH anbefalede i Helhedsplanen for retfærdig grøn omstilling at nedsætte en ekspertkommission med samme opdrag.

”Hvis vi bare udskriver en CO2-regning til virksomhederne fra den ene dag til den anden, risikerer vi, at det koster arbejdspladser og at de fattigste skal betale den højeste pris. Det er ikke langtidsholdbart. Vi kommer kun i mål med CO2-afgifter med en gennemtænkt model, der tager hensyn til danske arbejdspladser og ikke øger uligheden,” siger Lizette Risgaard.

Vi skal investere os mere grønne ud af krisen

FH-formanden noterer sig desuden, at investeringsvinduet er blevet en tone grønnere i den endelige aftale sammenlignet med regeringens udspil. Det er i tråd med forslagene i FH’s genopretningsplan.

”Vi har i fagbevægelsen foreslået et investeringsvindue, som understøtter, at virksomhederne investerer sig ud af krisen med fremtiden og klimaet for øje. Sammen med et tydeligt signal om klimaafgifter i fremtiden, vil aftalen bidrage markant til den grønne omstilling,” afslutter Lizette Risgaard.

Kommentarer