Samfund

Et ungeliv præget af sunde fællesskaber og tydelige voksne

Silkeborg Kommune vil sammen med 4 andre kommuner sættes fokus på unge og deres trivsel.

Silkeborg Kommune vil undersøge, hvordan vi bedst skaber et godt og inspirerende ungeliv med tydelige voksne, sunde fællesskaber og mindre alkohol og tobak. Lokalområderne Balle og Kjellerup skal afprøve en ny måde at arbejde med unge på.

’It takes a village to raise a child’. Sådan lyder et gammelt ordsprog, som bruges til at understrege, at netværket – både det helt nære og det lidt større – har stor betydning for børn og unges opvækst.

Det er udgangspunktet for Sundhedsstyrelsens og TrygFondens projekt ’Fælles om ungelivet’. Silkeborg Kommune skal, sammen med fire andre kommuner, udvikle opskrifter på, hvordan kommuner støtter et godt ungeliv. Et liv, hvor tydelige og nærværende voksne viser veje til gode sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer, hvor rusmidler spiller en markant mindre rolle. I Silkeborg Kommune har projektet fået navnet ’Fælles om børn & unge’.

Inspireret af Island

Projektet er inspireret af den ’islandske model’, hvor en bemærkelsesværdig effektiv indsats har fået unge til at drikke mindre alkohol og ryge mindre. Her er udviklingen på 20 år vendt, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug – men det laveste.

Silkeborg Kommune og de øvrige testkommuner skal være med til at udvikle generiske modeller, som kommuner i fremtiden kan bruge i deres arbejde med unge og rusmidler.

– I TrygFonden ser vi et stort potentiale i Fælles om ungelivet. Både fordi vi skeler til en veldokumenteret succes på Island, men også fordi vi vurderer, at programmet kan komme til at udvikle og inspirere arbejdet med det gode ungeliv i alle danske kommuner. På den måde håber vi, at unge bliver sundere, udsætter sig selv eller andre for færre unødige risici og samtidig oplever stærkere fællesskaber, siger Jette Jul Bruun.

Forældre og et stærkt fritidsliv er afgørende 

Projektet har fokus på unges familie- og fritidsliv, hvor forældre skal motiveres til at bruge tid med deres unge, interessere sig for hvem og hvad, de bruger deres tid på, og ikke mindst turde udtrykke tydelige forventninger og sætte gode rammer for fx alkoholforbrug og hjemmetider.

– Det nye i Fælles om ungelivet er, at vi – fremfor at have fokus på risikofaktorer – har fokus på de forhold, der beskytter unge og skaber rammerne for et godt og sundt børne- og ungeliv. Vi tror på, at et vigtigt skridt på vejen er, at vi selv som voksne aktivt og målrettet arbejder med at støtte ungefællesskaber uden rusmidler, siger Niels Sandø, forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.

Kommunernes arbejde med at udvikle det organiserede fritidsliv, så unge får gode grunde til at blive og forblive aktive i foreninger, er en vigtig brik.

Strukturer i lokalsamfundene vil over tid ændre kultur

I Silkeborg Kommune er to lokalsamfund udvalgt som modelområder; Balle og Kjellerup. 

I øjeblikket indsamler vi data på større børn og unges hverdag, som skal danne grundlag for drøftelser mellem forældre, foreningsliv, kommunale fritidstilbud, de unge og andre ildsjæle i lokalsamfundene.

Drøftelserne skal helst munde ud i konkrete handlinger lokalt – f.eks. fritidstilbud, der tiltrækker unge, som ikke er en del af det organiserede fritidsliv, eller forældre, der laver konkrete aftaler om fester og arrangementer.

– Vi har længe været optaget af, hvad de er lykkedes med på Island for at få unge til at drikke mindre. Derfor er det en stor mulighed at få lov at afprøve nogle af deres erfaringer her. Den traditionelle vej med løftede pegefingre har ikke gjort den store forskel i forhold til mængden af alkohol, så vi må gå en anden vej, fortæller Gitte Willumsen, formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Silkeborg Kommune.

Også Søren Kristensen, formand for Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune, ser stort potentiale i projektet:

– På skolerne og i SSP-arbejdet bliver der gjort meget for at få unge til at drikke og ryge mindre. Og vi synes, det er rigtig spændende at involvere forældre og fritidslivet i lokalsamfundene i højere grad, så det bliver et fælles anliggende at skabe et godt ungeliv med sunde fællesskaber og tydelige voksne. Jeg ser frem til at følge erfaringerne fra Balle og Kjellerup, som andre lokalsamfund forhåbentlig også kan drage nytte af på sigt.

Fakta

  • Sundhedsstyrelsen og TrygFonden står bag programmet ’Fælles om ungelivet’
  • Projektet løber fra 2020-2023
  • Aalborg, Silkeborg, Odder, Sorø og Gentofte Kommune deltager i projektet
  • Læs mere og få fakta om ungelivet på faellesomungelivet.dk

Kommentarer