Silkeborg by

Åbning af dobbeltudstilling med Dr. Stuchlás verden af venlige vanskabninger og Freakshow Obludarium

Foto: Museum Silkeborg

I forbindelse med dukketeaterfestivalen Festival for Wonder, åbner der en dobbeltudstilling med virtuost udformede tjekkiske dukketeater-dukker og en helt eventyrlig verden af venlige vanskabninger. 

Stuchlá’s Little Freakshow Obludarium er titlen på en del af udstillingen. Her gengives, i miniformat, Forman Brothers originale Obludarium, som under festivalen fra 10. – 13. november, vil være til stede på Silkeborg havneplads, blot 50 meter fra museet. Obludariet rummer virtuost udførte, mekaniske dukker, i et eventyrligt univers. Og synes man der er ligheder mellem de optrædende i det store Obludarium og dukkerne i det lille, så det det ikke helt ved siden af.

Pladsen udenom Obludariet, befolkes af Dr. Stuchlás verden af venlige vanskabninger. Og det er virkelig de mest mystiske men også charmerende og måske lidt skræmmende skabninger, man finder her. Ved nærmere eftersyn viser de sig at være skabt at knogler af forskellige dyr.

Hvordan de er skabt og hvorfor fortæller Dr. Stuchlá selv her:

Jeg morer mig med at samle knogler, når jeg vandrer rundt i de Bøhmiske skove og enge. Nogle gange får jeg lyst til at give disse ”møder” en form for mening; nogle gange udfra en følelse af fortvivlelse, andre gange fordi mødet puster til glæden ved at få lov at lege. Jeg elsker modelbyggerværktøj! Alle de små save, bor og skruetvinger, klemmer, hårtynde wirer og ikke mindst hobby-drejebænkens brummen og meget, meget mere og ja, de små knogler er rent faktisk samlet ved hjælp af bor og virer.

I mit civile liv er jeg øjenlæge, så jeg tilbringer normalt dagen med at kigge folk i øjnene. Jeg forsøger at se ind i øjet igennem dets smalle pupil og jeg forsyner patienterne med særlige briller, der hjælper til at afhjælpe defekter, som det ikke ville være muligt at opdage uden moderne lægeudstyr. Jeg elsker mit job og min profession højt, men fra tid til andet gribes jeg – måske er jeg her som andre excentrikere – af en trang til en pause fra den virkelige verden, fornuftens verden med dens stillingtagen og klare ja’er og nej’er – for at forsvinde ind i fantasiens og legens verden.  

Udstillingen kan ses fra 10. november og året ud.   

Kommentarer