Silkeborg by

Tag snakken: I Silkeborg er 26 procent tilmeldt organdonorregisteret

Foto: Silkeborg kommune

I Silkeborg Kommune har mere end hver fjerde allerede registreret deres holdning til organdonation. I uge 40 sætter Danmark fokus på organdonation, og at vi alle tager snakken om, hvad der skal ske, hvis uheldet er ude.

Uanset om man er positivt stemt over for organdonation, eller man helst er fri, så er det vigtigste, at vi tager den samtale med hinanden. Det er budskabet fra Dansk Center for Organdonation, der i denne uge sætter fokus på lige netop dette.

I Silkeborg Kommune har 26 procent allerede registreret sin holdning inde i donorregisteret, og det betyder, at Silkeborg ligger på linje med landsgennemsnittet. Hvis man endnu ikke er registreret, så er der flere måder at give sin holdning til organdonation til kende på. Det er nemlig ikke kun ved at lade sig indskrive i det digitale register på sundhed.dk. Man kan også tale med sine pårørende, så de ved besked, eller udfylde det røde donorkort.

I Silkeborg er Tina Torup en af dem, som fik reddet sit liv takket være en organtransplantation. Da hun var 32 år, tilbage i 2006, modtog hun et sæt nye lunger efter at have levet med cystisk fibrose, siden hun blev født.

– Jeg har altid gået i skole, og haft fuldtidsjob, for jeg ville ikke have, at min sygdom skulle begrænse mig. Men jeg blev meget syg, og jeg kunne ingenting, fortæller Tina Torup.

Tina Torup blev sygemeldt fra sit job, og efter en længere udredning kom hun på akutventelisten for organtransplantation. For Tina skulle der ikke gå længere tid end halvanden måned, før hun blev sendt med udrykning fra sommerhuset i Struer til Rigshospitalet og ind til de nye lunger. Ofte står man på venteliste i meget længere tid.

De lunger, som Tina fik, kom fra udlandet. Der var nemlig ikke mange, som havde doneret organer i Danmark.

– Organdonation var aldrig noget, man snakkede om dengang. Når jeg taler med folk i dag, så kommer vi naturligt ind på den samtale. Jeg siger gerne til folk, at de skal gå ind og registrere sig. Det er jo ikke vigtigt, hvad de registrerer eller hvilken holdning de har. Det vigtigste er, at de går ind og registrerer deres holdning – også bare for at undgå, at ens pårørende står i den situation. At de skal tage et valg uden at vide besked, afslutter Tina Torup.

I 2020 fik 403 personer i Danmark transplanteret et nyt organ med hjælp fra danske og udenlandske donorer. Der var 124 afdøde organdonorer fra Danmark, og der står stadig 387 patienter på venteliste til at modtage et organ.

Fakta om organdonation:

  • I Silkeborg Kommune har 3.219 flere kvinder end mænd tilmeldt sig donorregisteret.
  • I 2020 var 44 procent af de afdøde organdonorer over 60 år, mens den ældste var 85 år gammel.
  • 80 procent af danskerne støtter op omkring organdonation
  • Af de, som tilmelder sig donorregisteret, giver 77 procent fuld tilladelse. Det vil sige, at de ønsker at donere alle de organer, det er muligt at donere.

Kommentarer