Sorring

Status på flygtningesituationen i Silkeborg

Siden modtagelse af ukrainske flygtninge begyndte i Danmark har udlændingestyrelsen foreløbigt givet omkring 50 ukrainere opholdstilladelse i Silkeborg, heraf ca. halvdelen børn og nogle få pensionister.

Det anslås, at der befinder sig ca. 350 ukrainske flygtninge i Silkeborg i alt og kommer der flere end 100.000 ukrainere til Danmark, vendtes det at godt 1.600 kommer til at bo i Silkeborg Kommune.

Kommunen har en fremskudt modtagelse på Silkeborg Rådhus med tolkebistand, hvor ukrainske flygtninge får hjælp til at søge opholdstilladelse og hjælp til andre akutte behov.

Når opholdstilladelsen er givet, hjælper kommunen de ukrainske flygtninge med bolig, job, daginstitution, skole, forsørgelse, og praktiske ting som oprettelse af bankkonto/NemKonto, sygesikring, MitID, CPR-nr. m.v.

Boliger til rådighed

Ukrainere uden opholdstilladelse bor altovervejende hos private værtsfamilier rundt om i kommunen. Dem der får opholdstilladelse, får en mere permanent bolig i en af kommunens boliger eller via almene boligselskaber og udlejere.

De første ukrainere med opholdstilladelse bor primært i Silkeborg by og nogle få i Sorring. Derudover har kommunen ledige boliger, som er møbleret, og andre som kan møbleres, i Kjellerup, Bryrup og Silkeborg.

Kommer der pludselig mange ukrainske flygtninge, kan de med to timers varsel nødindkvarteres i Vestergadehallen i Silkeborg by.

Tilbud til om daginstitution

Ukrainere, der har fået opholdstilladelse, kan få deres børn passet i kommunens dagtilbud, hvor forældrene får samme tilbud om pasning, som andre forældre. Det vil sige, at kommunen inden for tre måneder tilbyder en plads. Her vil ukrainske forældre, der har fået job blive prioriteret først.

Er der ikke plads i det nærmeste dagtilbud/forældrenes 1. prioritet, tilbydes de ukrainske forældre som alle andre forældre en plads i et andet dagtilbud.

Da Silkeborg Kommune har tre måneder til at finde en dagtilbudsplads fra opskrivning, forventer kommunen først for alvor udfordringer med mangel på pladser efter sommerferien.

Lige nu undersøges mulighederne for at etablere pavilloner til ekstra børnegrupper de steder, hvor der kommer til at bo mange ukrainske børn.

Alle ukrainske børn skal i skole

Ukrainere, der har fået opholdstilladelse, skal indskrive deres børn i skolen, hvor flygtningebørn begynder i en modtageklasse, hvor de skal lære dansk.

Kommunen har i forvejen modtageklasser for flygtninge på blandt andet Sølystskolen og Langsøskolen, og undersøger mulighederne for at oprette modtageklasser på andre skoler, hvis der bliver behov.

Derudover vil kommunen undersøge mulighederne for at etablere pavilloner til ekstra klasselokaler på de skoler, hvor der bliver behov for mere plads på grund af mange ukrainske elever.

Også de ukrainske unge der kommer til Danmark skal kunne fortsætte deres uddannelse eller påbegynde én, så kommunen er i kontakt med enkelte ungdomsuddannelser omkring uddannelsestilbud til dem.

Frivillige indsatser og fritidsaktiviteter

Frivilligcenter Silkeborg koordinerer en lang række frivillige indsatser for ukrainere fra både organisationer, foreninger og private. Det er blandt andet tilbud om fritidsaktiviteter for ukrainske børn og voksne samt koordinering af venskabsfamilier mellem silkeborgensere og ukrainske flygtninge.

Silkeborg Bibliotekerne tilbyder bl.a. ukrainske børnebøger og andre aktiviteter for ukrainere. På bibliotekerne kan ukrainerne lege, læse og låne bøger, bruge wi-fi og computer, scanne, printe og kopiere eller bare mødes og hænge ud.

Kommunen har en ordning med fritidspas, hvor børn får betalt kontingent og måske udstyr til deltagelse i idræts- og foreningsaktiviteter. Kommunen undersøger, om ordningen kan udbredes til ukrainske børn.

Kommentarer