Debat og politik

SMVdanmark: Giv virksomhederne en langsigtet plan og udvid kompensationen

Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.

Regeringen må allerede nu vurdere, om restriktionerne bør forlænges frem til foråret. Det vil give virksomhederne en tiltrængt mulighed for at langtidsplanlægge. Samtidigt må politikerne erkende, at de små virksomheders økonomi nu er så tyndslidt, at kompensationen skal forbedres markant, mener SMVdanmark.

Regeringen har forlænget restriktionerne til den 8. februar. Det betyder, at en lang række mindre virksomheder fortsat skal være tvangslukket. 

“De mange korte forlængelser er en del af en meget uheldig stop-go strategi, som gør det umuligt for virksomhederne at langtidsplanlægge. Mange virksomheder har gældsat sig til op over skorstenen og understøttet deres medarbejdere i håb om, at bedre tider var lige om hjørnet. Nu må regeringen give en realistisk deadline for, hvornår vi kan vente, at virksomhederne kan åbne. Beregningerne fra Statens Serum Institut tyder desværre på, at smitten ikke er bekæmpet den 8. februar,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. 

Han gør opmærksom på, at situationen er langt mere alvorligt end i starten krisen, da regeringen lukkede landet ned. På det tidspunkt var virksomhederne økonomisk polstrede. Det er de ikke mere. 

“Jeg er bekymret for, at det særligt er de små virksomheder, der bliver ramt af den lange nedlukning. Mange har så tyndslidt en økonomi, at en yderligere forlængelse af nedlukningen vil skubbe dem ud over kanten. Politikerne må forbedre kompensationen. Lige nu koster det de små virksomheder tusindvis af kroner hver eneste dag, de ikke kan arbejde og tjene penge,” siger han. 

Jakob Brandt peger på, at der siden marts sidste år har været en helt urimelig forskelsbehandling af selvstændige og lønmodtagere. 

“Det er ikke fair, at selvstændige kun kan få 23.000 kr. i kompensation om måneden, når støtten til lønmodtagere er 30.000 kr. Hvorfor denne forskelsbehandling? Det er ligeledes urimeligt, at virksomheder fortsat skal have store lønudgifter til medarbejdere, der er sendt hjem, fordi deres virksomhed er lukket af staten. Hvor skal virksomhederne få penge til at betale den løn fra, når medarbejderne ikke kan komme på arbejde og skabe værdi? Hvis vi skal holde liv i de små virksomheder, må der ske en ligestilling. Og det må være staten, der betaler for hjemsendte medarbejdere ved at give dem midlertidige dagpenge, evt. på en forhøjet sats,” siger han. 

Han peger desuden på, at politikerne bør indføre en bred hjælpepakke.   

“Jeg ønsker en generel ordning, hvor virksomheder, der har lidt tab på mere end 30 procent fra marts 2020 til marts 2021, kan blive kompenseret. Det vil dække hullerne i de mere end 30 kompensationspakker, der er indført med tiden,” siger Jakob Brandt. 

Kommentarer