Erhverv

Silkeborg rykker op på sejrsskamlen

En spændende positiv udvikling for Silkeborg ser ud til at fortsætte. Nu rykker kommunen atter engang op i DI’s årlige undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed. I denne omgang blev det til en andenplads. 

Søernes by har for alvor sat kursen mod at være de bedste, når det gælder erhvervsvenlighed. Det betyder, at der flytter rundt regnet 100 nye virksomheder til kommunen netto hvert år ifølge en analyse fra Erhvervshus Midtjylland. Og også tilflyttere strømmer til, hvor Silkeborg sidste år voksede med 1.462 nye borgere. Det går tilsyneladende godt i kommunen, og det går også godt i DI’s Lokalt Erhvervsvenlighed, hvor det i år blev til en andenplads. Og ikke nok med det: Kommunen fik også en førsteplads i kategorien Grøn udvikling.

– Vi har fået endnu et skarpt erhvervsvenligt fyrtårn her i det midtjyske. Kommunen har de senere år arbejdet hårdt og målrettet på at vise sig som den gode og erhvervsvenlige kommune. Og så er det også superflot, at vi har med en kommune at gøre, som er topgrøn på flere områder så som andel af affald, der bliver genbrugt, bæredygtige og grønne indkøb, kommunens initiativer, der bidrager til en bæredygtig omstilling i virksomheder samt en ambitiøs klimaplan og indsats for klimatilpasning, siger formand for DI Silkeborg-Viborg Jacob P. Jensen, som til dagligt er adm. direktør for Jysk Display A/S i Viborg. 

Kommunen ligger nu i top ti i syv ud af de ti kategorier i undersøgelsen. Og de syv er: ”Overordnet erhvervsvenlighed” på en 5. plads, ”Arbejdskraft” på en 8. plads, ”Uddannelse” på en 9. plads, ”Kommunal sagsbehandling” på en 10. plads, ”Grøn udvikling” på en 1. plads, ”Brug af private leverandører” på en 8. plads og ”Information og dialog med kommunen” på en 6. plads. 

DI Silkeborg-Viborgs formand er ikke i tvivl om, at kommunen fik en god medvind, da Silkeborgmotorvejen i 2016 blev åbnet. Dermed blev det væsentligt lettere for varer, medarbejdere og kunder at komme frem i trafikken. Og han er heller ikke i tvivl om, at kommunen også selv har bidraget på flere planer blandt andet ved at afskaffe dækningsafgiften, som den gjorde for seks år siden. 

– Men der ligger også et gedigent rugbrødsarbejde i, at kommunen blandt andet gennem jobcentret har en dialog med op mod 2.000 virksomheder om året, hvor de enkelte konsulenter fra jobcentret ikke kun spørger ind til de områder, som jobcentret repræsenterer, men også spørger også bredt til eventuelle udfordringer, som Silkeborg Kommune kan hjælpe med. Og så også at kommunen har en såkaldt erhvervstaskforce, hvorfra virksomheder kan trække på hjælp til udvikling, siger Jacob P. Jensen. 

Han peger også på, at kommunen har satset effektivt på en god og solid kommunikation, hvor kommunen kommunikerer til virksomhederne gennem nyhedsbreve, og der også er mulighed for at modtage erhvervsnyheder fra borgmesteren. 

Kommunen har også indført en såkaldt fasttrack for erhvervssager, som skal sikre hurtigere ekspedition af erhvervssager så som større byggesager. 

– Med de mange initiativer er det kun glædeligt at se, at det lønner sig i DI’s undersøgelse. Det bliver spændende at følge udviklingen i de kommende undersøgelser, siger Jacob P. Jensen. 

Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2021

DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.

7.770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.

Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kommentarer