Silkeborg lukker fremskudt modtagelse af ukrainere
Antallet af nye ukrainske flygtninge falder, flere har fået job, børn er begyndt i skole, og nogle ukrainere rejser tilbage til Ukraine.
Foreløbigt har ca. 460 ukrainske flygtninge fået opholdstilladelse i Silkeborg Kommune, og der forventes yderligere ca. 85 ukrainske flygtninge i Silkeborg. 37% er børn og 6% er pensionister. Silkeborg Kommune har kendskab til ca. 40 ukrainere, som fortsat bor hos værtsfamilier og venter på opholdstilladelse.
Fremskudt modtagelse lukker 1. juli 2022
I løbet af juni måned bliver den fremskudte modtagelse i forhallen på Silkeborg Rådhus nedlagt, og Silkeborg Kommune vender tilbage til normal drift. Tilstrømningen af ukrainske flygtninge var på sit højeste i perioden marts-maj, men er nu nedadgående. Den fremskudte modtagelse er løbende blevet justeret, og fredag 1. juli 2022 bliver sidste dag med modtagelse i forhallen. Herefter vil opgaven med at hjælpe ukrainere blive løst inden for kommunens normale rammer. Der vil fortsat være et særligt telefonnummer og mailadresse, man kan henvende sig til som ukrainsk flygtning. Ukrainere, der har fået opholdstilladelse, bliver kontaktet direkte.
Fem nye modtageklasser oprettes efter sommerferien
83 elever er foreløbigt begyndt i modtageklasser og yderligere 46 elever er på vej. Der er lige nu 12 modtageklasser fordelt på Silkeborg Ungdomsskole, Skægkærskolen, Sølystskolen, Dybkærskolen og Fårvang Skole. Fra 1. august etableres endnu en modtageklasse på Dybkærskolen og fire modtageklasser på Trekløverskolen. Dermed vil der være oprettet 17 modtageklasser i alt. De første børn fra modtageklasserne er på vej til integration i den almindelige skole og i fritids- og idrætslivet.
Presset på dagtilbud er mindre end ventet
10 børn er begyndt i dagtilbud og yderligere 20 ventes at begynde i august, primært i den nordlige del af kommunen. I alt er 49 børn i målgruppen for dagtilbud, hvoraf nogle skal begynde i skole efter sommerferien.
Ukrainere få løbende en mere permanent bolig
I takt med, at ukrainerne får opholdstilladelse, flytter de fleste fra en værtsfamilie til en midlertidig bolig og en mere permanentbolig. Der er lige nu tilstrækkeligt med midlertidige boliger til antallet af flygtninge.
Næsten 12 % af ukrainerne er nu i job
31 ukrainere har indtil videre fået job i kommunen, svarende til ca. 12 % af de voksne ukrainere med opholdstilladelse. Flere ukrainere er i gang på sprogskolen, da sprogbarrieren er den største begrænsning for at komme i job. Mange ukrainere kan ikke engelsk.
Knap 10 % af ukrainerne er rejst tilbage til Ukraine
31 voksne ukrainere og et ukendt antal børn er udrejst af Silkeborg Kommune for at vende hjem til Ukraine. En del af ukrainerne har ønsket at komme hjem for at se, hvordan det står til, der hvor de kommer fra.
Kommentarer