Livsstil og forbrug

Servér den bedste andesteg i julen 2020

Madsvin.com er en madblog lavet af Mads Vindfeld Andersen. Over 3 millioner danskere har siden 2015 besøgt siden, hvor de har fundet opskrifter og læst om vin og mad.

Julen er traditionernes tid. Udsmykningen af gaderne i byen, julepynten i alle hjemmene – både ude og inde – juletræet skal hentes hjem og pyntes, der skal klippes og klistres og julebages. Og så er der julefrokosterne og maden juleaften. I mange hjem rundt om i Danmark står der andesteg på menuen denne aften. Vi har undersøgt, hvordan du laver den bedste and nogensinde. Og vi deler gerne opskriften med dig.

Selvom vi også har traditioner til fastelavn, påske, halloween og måske også andre højtider og mærkedage, så er det julen, der stikker af med sejren, når det gælder både antallet af traditioner, og hvor mange dage fejringen strækker sig over. For mange starter julen allerede i slutningen af november eller først i december og slutter først til nytår eller en uge ind i januar. Men den kulminerer juleaften.

Langtidsstegt andesteg

Og juleaften skal maden bare være perfekt. Her er der ikke plads til slinger i valsen. Derfor har vi kontaktet Mads Vindfeld Andersen – også kaldet Madsvin, og som driver madbloggen af samme navn. Han deler gerne ud af sine gode råd, om hvordan du får den bedste andesteg.

En and kan tilberedes i ovnen eller på grillen, og det behøver ikke at tage mange timer at tilberede den – men det må godt!

For hvis det står til Mads Vindfeld Andersen, så får du det bedste resultat, hvis du langtidssteger din and. Og så har det den fordel, at det dufter i hele huset, så du og hele familien kan gå og samle appetit til duften af stegt and.

Gå i gang i god tid

At langtidsstege en and betyder ikke væsentligt mere arbejde til dig. Det betyder bare, at du skal i gang noget før, og at du skal hælde væde over anden nogle flere gange end ellers – ca. hver halve time. Du kan bruge din vanlige opskrift, du skal bare skrue ned for varmen og op for tiden.

Soigner anden, gnid den med salt indvendig og udvendig, og fyld den som du plejer. Mads fylder sin and med æbler, svesker og en halv appelsin i både, der er vendt med lidt timian. Appelsinen er dog kun med til at give saft og kraft. Den kasseres, når fyldet tages ud af anden.

Kom vand i en bradepande sammen med en eller to grøntsager – løg, pastinak, gulerod eller lignende – samt indmaden og vingespidserne fra anden. Heri kommer Mads også en halv appelsin i både.

Anden skal i en ovn, der er forvarmet til 200° C. Temperaturen skal straks skrues ned til 110° C. Efter 4½ time hældes det meste af væden i bradepanden fra – det skal du jo bruge til sovsen – og anden steger videre ved 180° C i en time, eller indtil skindet er sprødt. Hvis skindet ikke vil blive sprødt, så tænd for ovnens grill på 225° C, efter den sidste time ved 180° C. ”Men pas på,”, råder Mads, ”det går stærkt, så hold øje med det!”

Efter stegning skal anden hvile i mindst ½ time, før den parteres. Velbekomme!

Kommentarer