Debat og politik

Kvinder kan både tænke, træffe beslutninger og er ikke et ta` selv bord!

Af Mette Nielsen, Socialdemokratiet

Folketingskandidat, Vestjyllands Storkreds
Byrådsmedlem, Viborg Kommune

Ligestilling: Er det noget pjat, eller om der er noget at kæmpe for? Jeg mener i høj grad, at der er meget at kæmpe for. Der er flere forskellige områder, hvor der er nok at tage fat på.

Kvinder er generelt markant underrepræsenterede i både folketing og byråd. Beslutninger træffes bedst, når det er en afspejling af den befolkning, som der træffes beslutninger for. De liv som leves, bør afspejles på Christiansborg, når der træffes beslutninger for mennesker “ude i virkeligheden”.

Hvis jeg skal kigge ”ud over det politiske”, så er der flere andre områder, som bør have nogle ord med på vejen:

På arbejdsmarkedet er der stadig forskel på lige løn for lige arbejde, og der er også udfordringer i forhold til pensionsopsparingen. Kvinder tjener stadig 12 pct. mindre end mænd i samme jobfunktion.

Der er kun 15 procent af direktørstillingerne og knap 20 procent af bestyrelsesposter i danske virksomheder, hvor der er en kvinde i spidsen. Målet må være, at antallet af kvinder på ledende poster osv. vil afspejle befolkningen og derved være omkring 50 pct. Hvorfor er det stadig en udfordring med ligestillingen på dette område? Jo, det kræver både ledelse og mod, at vælge nogen som ikke ”ligner en selv” i måden at tænke og handle på. Derfor er det godt, når der er en ligelig fordeling af mænd og kvinder.

Da jeg i 2012 blev valgt som den første kvinde i 118 år til DBU Jyllands bestyrelse, så var overskriften på DR Midt og Vest: Mette Nielsen skriver fodboldhistorie. 118 år er godt nok mange uden bare en eneste kvinde. Jeg kan konstatere, at bestyrelsen i 2022 udgøres af ni mænd og ingen kvinder. Det er egentlig ret trist, når man tænker på, at der trods alt både er kvinder, som spiller fodbold og der er mødre, som sikrer/bakker op om, at deres drenge og piger spiller fodbold.

Der er kvinder som udsættes for fysisk og psykisk vold, kontrol, chikane og drab. Alene fordi de er kvinder. Da Trine Bramsen satte sag i stolen som ligestillingsminister, meldte hun klart og tydeligt ud, at hun vil lave en national handleplan til bekæmpelse af partnervold og mord på kvinder. Denne udmelding kom umiddelbart efter meldingen om, at en ung kvinde – Mia – blev dræbt efter en ungdommelig og festlig aften i byen i Aalborg. Et meningsløst drab på et ungt menneske, som satte aftryk af både dybe tanker, bekymringer og sorg i hele Danmark. Hvorfor? Fordi det var meningsløst, at en ung kvinde med livslyst og livsgnist skulle ende sit liv efter en tur i byen. Og fordi mange unge og deres forældre kunne sætte sig ind i tankerne om, tænk sig hvis det var mig eller min datter/søster/svigerdatter/veninde/niece/nabo osv.

Der er i 2022 dræbt ni kvinder. Alle drab har været rystende og umenneskelige. Gennemsnitligt bliver der ca. dræbt 12 kvinder om året af deres partner eller tidligere partner. Det er voldsomt. Alt for voldsomt. Jeg er enig med Trine Bramsen i, at der ikke er nogen kvinder, som skal dræbes ”fordi de er kvinder”. Og helt overordnet, så er der selvfølgelig ingen der skal slås ihjel!

Mordet på Mia gjorde et stort personligt indtryk på mig.  Tankerne til Mias familie og pårørende fyldte meget. Fra en dag til en anden blev deres liv vendt på hovedet. Jeg har selv børn og en svigerdatter omkring Mias alder. Tanken om at miste, fordi nogen slår ihjel er dybt skræmmende.

Det er simpelthen frygteligt, at en ung kvinde ikke kan gå i byen og have det sjovt, uden at det skal koste hende livet. Fordi hun er kvinde. I den seneste uge blev der fundet en kvinde dræbt sammen med hendes baby. Det er så voldsomt, uretfærdigt  og umenneskeligt, at fratage en mor og en baby deres liv.

Kvindedrabene har sat sig under huden på mig, og jeg vil kæmpe den kamp sammen med alle, som kan se, at der er vigtigt! Der er en kultur, som skal ændres. Ord og handlinger skaber vores virkelighed. Kvinder skal ikke tage mere tøj på, feste mindre, osv. Og nej, de er ikke selv ude om det! Kvinder er ikke objekter/ting eller et ”ta´ selvbord”. Kvinder er levende mennesker, som skal behandles med ligeværd og respekt. Mere kompliceret er det egentlig ikke.

Og nej, ligestilling er ikke noget pjat. Der skal fortsat kæmpes i 2022!

Kommentarer