Information om vaccination mod coronavirus
Hvem bliver de næste, der skal vaccineres, og hvordan får du besked om vaccination? Her er, hvad Silkeborg Kommune ved og forventer lige nu.
Den første prioriterede gruppe er ældre på plejecentre. Næsten alle blev vaccineret tirsdag og onsdag i forrige uge. Også medarbejdere med borgerkontakt vaccineres. 27 blev vaccineret fredag og 28 lørdag. På plejecentrene mangler fire plejehjemsbeboere og 53 medarbejdere vaccination. 30 ventes vaccineret i denne uge, når vaccinerne er tilgængelige.
Den anden prioriterede gruppe er nu i gang. Det er ældre over 65 år i eget hjem, som både modtager praktisk hjælp og personlig pleje. De skal vaccineres på det nye vaccinationscenter på Helsinkivej 3 i Gødvad i Silkeborg by. Et stort antal, som selv har sørget for transport, er blevet vaccineret i forrige uge, og Silkeborg Kommune har hjulpet 103 borgere med til vaccination. Onsdag, torsdag og fredag fortsætter Silkeborg Kommune med at hjælpe borgere med transport til vaccination i takt med, at vaccinerne er tilgængelige på vaccinationscenteret.
Appel til pårørende: Hjælp familiens ældre med at booke tid til vaccination
Vaccinationerne er nu kommet til de hjemmeboende ældre over 65 år, som både får praktisk hjælp og personlig pleje. Silkeborg Kommune opfordrer pårørende til at hjælpe familiens ældre, der skal vaccineres. Mange ældre kan ikke selv klare opgaven, og har derfor brug for hjælp og støtte fra pårørende.
- Hold øje med vaccinationsbrevet i e-boks eller fysisk post med tilbud om vaccination. Følg med i, hvilke grupper, der vaccineres. Lige nu er det ældre over 65 år, som både får praktisk hjælp og personlig pleje. De ældre skal ikke vaccineres, før de har fået brev med tilbud om vaccination. Brevene sendes ud i takt med nye leverancer af vaccine.
- Hjælp med at få booket vaccinationstider på vaccinationscentrene. Med NemID på www.vacciner.dk eller telefonisk, hvis den ældre ikke har NemID. Der kan først bestilles tid, når man har fået invitation til vaccination pr. brev. Bookning af tider til næste dag skal ske inden kl. 20 aftenen før.
- Hjælp de ældre med transporten til og fra vaccinationscenteret på Helsinkivej 3 i Gødvad.
De ældre er meget afhængige af, at deres pårørende påtager sig et ansvar for at hjælpe, og kommunen skal nok hjælpe de ældre, der ikke har pårørende, som kan hjælpe.
Hvordan får jeg besked om vaccination?
Vær tålmodig. Når det er din tur til at blive tilbudt vaccination, får du direkte besked i din e-boks eller med fysisk brev. Her får du information om, hvordan du booker tid til vaccination. Tiderne til vaccination oprettes i takt med, at regionen får vaccinedoser leveret fra Statens Serum Institut. Vær tålmodig og afvent invitationen. Ingen bliver glemt. Undgå at belaste læge og kommunen med opkald om, hvornår du får tilbudt vaccination.
Øvrige borgere skal vaccineres på et regionalt vaccinationscenter. I Silkeborg ligger Vaccinationscenter Silkeborg på Helsinkivej 3 i Gødvad.
Borgerne vil i grupper få tilbud og information om vaccination i e-boks eller pr. brev. Ud fra brevet skal vi selv booke en tid til vaccination via en national hjemmeside på samme måde, som vi bestiller tid til en coronatest på coronaprover.dk.
Borgere, der ikke selv er i stand til det, skal så vidt muligt have hjælp fra pårørende til at booke vaccinationstider og til transport til vaccinationscenteret.
Se Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Hvad gør jeg, hvis linket ikke virker til booking af vaccinationstid?
Vær tålmodig og prøv igen senere. Hjemmeplejen har været i kontakt med pårørende, som har oplevet at linket i brevet om booking af vaccinationstider ikke har virket, og når man i stedet ringer for at booke en tid, så kan det ikke lade sig gøre, fordi borgeren tilsyneladende ikke er oprettet til vaccination. I den situation, skal man blot være tålmodig og prøve igen senere eller dagen efter. Linket skal nok virke. Det gør det heldigvis for de fleste, men der kan være lidt pres på det nye system her i begyndelsen. Silkeborg Kommune er i kontakt med sundhedsmyndighederne, og problemerne med linket vil blive løst.
Hjælp til kørsel til vaccination?
Borgerne skal som udgangspunkt selv transportere sig til vaccination på Vaccinationscenter Silkeborg i Gødvad, fx via handicapkørsel, flextrafik eller med hjælp fra pårørende. Husk også at bestille hjemtransporten. Er det ikke muligt, kan Silkeborg Kommune hjælpe. Kontakt Visitationen i Sundhed- og Omsorgsafdelingen på tlf. 89 70 18 76 eller pr. e-mail til visitationsgruppen@silkeborg.dk, som kan bevilge hjælp til transport, hvis du opfylder de kriterier, der politisk er besluttet for at kunne yde hjælp til transporten.
Borgere med behov for liggende transport til vaccination
Borgere over 65 år, som både får personlig pleje og praktisk hjælp af hjemmeplejen, og som har brug for liggende transport til vaccination, skal ikke kontakte Silkeborg Kommunes visitation om hjælp til transport, men afvente, at de bliver kontaktet. Der arbejdes på en fælles løsning med Region Midtjylland om liggende transport eller vaccination i hjemmet af disse borgere. Så vær tålmodig. Ingen bliver glemt.
Hvordan foregår vaccinationen?
Vaccinationen foregår som ved en normal influenzavaccination. Det er plejehjemslægen/en praktiserende læge, som giver vaccinationen. Inden vaccinationen skal borgeren give samtykke til at blive vaccineret, som det også sker ved influenzavaccination. Er borgeren ikke i stand til at give samtykke, skal pårørende forinden have give samtykke. Herefter bliver borgeren vaccineret. Efter vaccinationen overvåges borgeren i 15 minutter for eventuel allergisk reaktion.
Hvem bliver de næste, som får tilbud om vaccination?
Sundhedsmyndighederne har prioriteret, at de mest udsatte vaccineres først. I takt med at vaccinerne bliver leveret til Danmark vil udrulningen af vaccinationerne ske i en prioriteret rækkefølge:
1. Personer som bor i plejebolig mv.
2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp
3. Personer med alder ≥ 85 år
4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion
5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved smitte med coronavirus samt udvalgte pårørende
6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson
7. Personer med alder 80-84 år
8. Personer med alder 75-79 år
9. Personer med alder 65-74 år
10. Personer med alder under 65 år som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved smitte med coronavirus
11. Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner
12. Øvrige befolkning, f.eks. segmenteret efter alder
I den konkrete udrulning af vaccinationsindsatsen kan det være nødvendigt at justere rækkefølge under hensyntagen til bl.a. vaccineleverancer, logistiske forhold mv.
Kommentarer