Samfund

Gudenåkommuner har godkendt helhedsplan for håndtering af vandet i Gudenåen

Foto: Silkeborg Kommune

Problemerne med oversvømmelser skal løses lokalt, og Gudenådalen skal i højere grad tilpasse sig vandmasserne. Sådan lyder nogle af hovedkonklusionerne i helhedsplanen for Gudenåen. Nu har alle syv Gudenåkommuner godkendt planen, og Silkeborg Kommune er allerede trukket i arbejdstøjet.

Arbejdet med helhedsplanen for Gudenåen blev sat i gang i juni 2020 som følge af de store oversvømmelser langs Gudenåen i starten af 2020. Helhedsplanen kortlægger omfanget af gener ved oversvømmelser og peger på en række handlinger og virkemidler til at håndtere vandstanden i Gudenåen. De skal give politikerne et bedre grundlag at træffe beslutninger ud fra.

I Silkeborg Kommuner er man allerede trukket i arbejdshandskerne. I november 2021 udpegede Klima- og Miljøudvalget en række initiativer fra planen, der skal arbejdes videre med lokalt i Silkeborg Kommune.

Projekter

Klimasikring af Silkeborg by og Resenbro

Der kigges på muligheder og løsninger, der kan være med til at sikre veje og boliger ved Silkeborg Langsø, Lysbro Å og Ørnsø. Blandt andet undersøges mulighederne og konsekvenserne ved en ny sluse/pumpeløsning ved Viborgbroen som en løsning ved ekstremhændelser, som den vi så i februar 2020.

Landskabsanalyse af Gudenåen

Gudenåen er blevet optaget i en national pilotordning som en del af regeringens klimatilpasningsplan. I et samarbejde med Københavns Universitet arbejdes der med en landskabsanalyse i løbet af 2022. Det er et projekt, der beskriver nærmere mulige potentialer for at arbejde med Gudenåen på samme måde, som det er sket med Nørreådalen.

Multifunktionel jordfordeling

Det indebærer et tæt samarbejde med langbruget om at bytte arealer langs ådalen med arealer uden for ådalen. Der er afsat 10. mio. kroner i forbindelse med Silkeborg Kommunes klimaindsatsen for CO2

En del af DK2020-samarbejdet

Som en del af klimapartnerskabet DK2020 skal Silkeborg Kommune udarbejde en klimaplan med fokus tilpasning i forhold til skybrud og oversvømmelser samt en opdateret risikoanalyse for hele Silkeborg Kommune.

Prognose for vandstand

Kommunerne omkring Gudenåen har i fællesskab udviklet et prognosesystem for vandstanden i Gudenåen, som giver mulighed for at planlægge efter og reagere på de forventede vandstande i Gudenåsystemet.

Netop nu testes en demo-version af prognosesystemet for at gøre det endnu bedre og få en forståelse af, hvordan lodsejere m.fl. kan have gavn af et prognosesystem.

Kommentarer