Samfund

Frivillige gør klar til Jobpatrulje

Karoline, HR-konsulent hos Aalborg Universitet.

Jobpatruljen ruller igen ud på landevejene i det midt- og vestjyske i uge 28, og forberedelserne er i fuld gang.

Hver sommer besøger ca. 250 unge frivillige omkring 10.000 arbejdspladser over hele landet og fortæller om løn, sikkerhed og rettigheder på arbejdspladsen. 

Det er HK og 3F, der sammen står bag Jobpatruljen, der har til formål at sikre unge mellem 13 og 18 år en ordentlig start på arbejdsmarkedet. Der er opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger.

I 2021 nåede Jobpatruljen på sin rundtur i Midt- og Vestjylland at kigge forbi 1169 virksomheder og tale med 236 fritidsjobbere, og håbet er at nå lige så mange i år, fortæller Inger Stranddorf, afdelingsformand for HK MidtVest, og Henning Boye Christensen, formand for 3F Ringkøbing-Skjern.

Mange kender ikke regler 

To af de frivillige, der har meldt sig til årets patrulje i det midt- og vestjyske, er 25-årige Karoline Nilsson og 22-årige Daniel Thomasen. De skal begge med Jobpatruljen for tredje gang.

– Det er rigtigt interessant at være ude at snakke med de unge fritidsjobbere. Der er mange, som ikke kender reglerne og ikke ved, hvor meget de eksempelvis må løfte og, at de har ret til pauser, fortæller Karoline, der til daglig arbejder som HR-konsulent hos Aalborg Universitet efter at være blevet uddannet administrationsbachelor for to år siden.

– Mange unge kender ikke til deres arbejdsrettigheder. Jeg vidste for eksempel ikke rigtig noget om reglerne, dengang jeg var 13-17 år, så derfor vil jeg gerne være med til at gøre en forskel for de unge fritidsjobbere. De skal jo holde mange år på arbejdsmarkedet. Min far har eksempelvis døjet med dårlig ryg på grund af lagerarbejde, så det er vigtigt, at man ikke løfter mere, end man må og kan holde til, beretter Daniel, der studerer politik og administration på Aalborg Universitet.

Karoline og Daniel nævner også det sociale samvær med de andre unge frivillige som et plus ved Jobpatruljen.

– Vi spiller for eksempel spil eller tager ud at bowle sammen om aftenen, og det er rart at møde andre unge og få udvidet sit netværk, siger Daniel.

Bliv frivillig i Jobpatruljen

Er du interesseret i at give de unge en god start på arbejdslivet, og har du lyst til at bruge en del af sommerferien på at tage rundt med Jobpatruljen?

Så kan du melde dig til hos Mia Kempf Jensen, der er ungdomskonsulent hos HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.

– Du vælger selv, hvor mange dage du vil køre med Jobpatruljen. Det behøver ikke at være hele uge 28, siger hun.

Du kan melde dig til Jobpatruljen på www.jobpatruljen.dk/blivaktiv

Kommentarer