Debat og politik

Det er nu, du skal slå til!

Indlæg af Inger Stranddorf, Formand for HK Privat MidtVest

Forudsætningerne for at få mere i løn, penge til efter- og videreuddannelse, nye opgaver eller andre lønmodtager-goder har aldrig været bedre end nu. 

Ledigheden er den laveste i 13 år. 

Ifølge en analyse, Dansk Industri bygger på tal fra Danmarks Statistik, er beskæftigelsen i 2021 til og med oktober (seneste tal) steget med 120.000 mennesker. Ledigheden er ifølge tal fra november helt nede på 2,8 procent – laveste niveau siden november 2008. 

Det betyder for dig, at det er sælgers marked. Sælgeren er dig, og din arbejdskraft er varen. Køberen er enten din nuværende arbejdsplads eller en ny. Og nogle arbejdsgivere vil sikkert gerne punge ud med lidt ekstra i forhold til at fastholde en medarbejder eller tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Således har Salling Group eksempelvis lige besluttet at hæve timelønnen med 15 kroner for at tiltrække lagerarbejdere.

Jo, alt er til forhandling i denne tid. Så gå til din chef og bed om en samtale om løn, efter- og videreuddannelse, nye opgaver eller andet. For, hvorfor vente, til chefen selv indbyder dig? Ifølge Funktionærloven har du altid ret til at kræve forhandling med virksomhedens ledelse om løn- og arbejdsvilkår.

Her er fem gode råd til lønforhandlingen:

  • Forbered dig ved at tjekke HK’s lønstatistik. Tal med din tillidsrepræsentant og din fagforening men også dine kolleger. Har de fået en lønstigning? Har du opkvalificeret dig? Kort sagt, hav argumenterne klar. Og forbered også et lønforslag inden samtalen.
  • Stil spørgsmål, lyt og vær åben under forhandlingen.
  • Tal dig selv op, lad dig ikke feje af bordet og stil spørgsmål. Hvor er ledelsen i forhold til dit udspil? Er der ting, den har særligt fokus på? Hvad tænker den om dit arbejde? Og hvad skal der til for, at du kan få mere i løn, hvis du får et nej?
  • Er der andre goder, som du kunne være interesseret i – efter- og videreuddannelse, nye opgaver? Så bring dem på bane.
  • Får du ikke umiddelbart et ja, så aftal et senere tidspunkt for en forhandling. Og sørg for at få skrevet ned, hvad I aftaler.

Kommentarer