Samfund

Blandt de 10 bedste i landet: Lavt energiforbrug i kommunale bygninger

Foto: Silkeborg kommune

Silkeborg ligger blandt de 10 kommuner i Danmark, som har de bedst energimærkede bygninger. Det peger en ny analyse fra Dansk Industri på – og faktisk ser resultaterne endnu bedre ud end analysen fortæller.

En ny analyse fra Dansk Industri viser, at Silkeborg Kommune er rigtig godt med, når det kommer til energivenlige bygninger.

Opvarmede bygninger kan tildeles et energimærke på en skala fra A til G, hvor A er det bedste energimærke. Målt på antallet af bygninger – ikke opvarmede kvadratmeter – har 64 pct. af de kommunalt ejede bygninger i Danmark et dårligt energimærke, defineret ved energimærkerne D, E, F og G.

Silkeborg Kommune ligger blandt de 10 kommuner i landet, som har færrest bygninger med energimærkerne D, E, F og G, siger Dansk Industris nye analyse, som du kan læse her.

Resultaterne ser i virkeligheden endnu bedre ud

DI’s analyse forholder sig til antallet af energimærker i kommunale bygninger.

– Jeg synes, det vil give endnu bedre mening at kigge på det arealvægtede gennemsnit – så et mindre omklædningsbygning på 120m2 med energimærke F ikke tæller det samme som en nyrenoveret skole på 8.000 m2 med energimærke B, forklarer Allan Madsen, ejendomschef i Silkeborg Kommune.

Ser man på det arealvægtede gennemsnit, er det kun ca. 15% af kommunes bygninger, der har et dårligt energimærke. 85% af den kommunale bygningsmasse i Silkeborg Kommune har altså et godt energimærke (C-A).

Så selv om Silkeborg Kommune placeres flot i DI’s analyse, ser det altså langt bedre ud, end hvad der indikeres i DI’s analyse.

– De flotte tal er resultatet af de seneste 10 års store fokus på energioptimering af de kommunale bygninger i Silkeborg Kommune. Der er investeret mere end 125 mio. kr. i fx at efterisolere, udskifte døre og vinduer, montere solceller, skifte til LED-belysning og installere bygningsautomatik, der sikrer en effektiv drift, siger Allan Madsen og fortsætter:

– Der er stadig et stort potentiale i at se på energioptimering af de kommunale bygninger i Silkeborg Kommune – derfor er der også i de kommende år fokus på at reducere energispild.

Fakta

  • Første mærkning af Silkeborg Kommunes bygninger foregik 2008-2011. Silkeborg Kommune er i gang med ny energimærkning som løber fra 2019-2023
  • Energimærkninger udregnes på baggrund af bygningers isolering, varmeinstallation mm. og fortæller dermed noget om det forventede energiforbrug i en bygning baseret på et standardiseret beregnet forbrug

Kommentarer